Sam/ Duke njuter av det vårens första grästrån på sin 30 års dag 2017

 

 

 

 

 

 

Sigge/ Silver - bilden tagen våren 2016. Sigge är 28 år och vi vet inte ännu att han snart inte finns längre ...

 

 

 

 

linhallberg-sigge.jpg

  

scarlet-056.jpg

2007 Bodde jag på Österlen och hade länge drömt om att kunna rida på stranden. Jag tog arabstoet Scarlet som foderhäst över vintern och hela den hösten red vi nere på Sandhammarstranden. Det var verkligen helt otroligt härligt! Ändå tills kylan och blåsten kom på allvar och jag återupplevde hur jobbigt det kan vara att ha häst när vädergudarna inte ler mot en.

 

island-018-5-lin.jpg

2010 reste jag till Island för att ta del av deras hästkultur. Här med gårdens hund nere i den fantastiska dalgången med utsikt över Atlanten. 

 

island-061.jpg

På tur upp i bergen - liten paus då jag fick alla hästarna på min lott.

 

island-015.jpg

En av de underbara hästarna jag fick prova på Island. Här är terrängen platt, men vi tog oss fram i den mest oändliga terräng när vi skulle samla in får som kommit fel. Hästarna satte aldrig en fot fel - även om det så bara fanns en hovsbredd för dem att ta avstamp i.

                                                                                   

images.jpeg         

Det här är Patch och jag, bilden är tagen 1968. Jag var tolv år och mina drömmar hade slagit in. Jag hade fått en egen häst! Det var verkligen som en saga. Trots att jag tjatat om en häst så trodde jag väl inte riktigt att det skulle inträffa, men en dag sa pappa att vi skulle åka till en gård och titta på en massa ponnyer som just kommit från England. Han som ägde gården och pappa körde mig till hagen, jag fick hästarna utpekade för mig och sen lämnade dem mig där ... Patch var den enda av dem som jag kunde komma i närheten av. Han var snäll och godmodig och reagerade inte när jag bestämde mig för att prova och hoppa upp. Jag vet, det låter inte klokt, men så var det. Ni som har läst "Happy - en häst på miljonen" kanske känner igen er litegrann. Det är inte så konstigt. Patch var förebild till bokens Happy och Madde som fick honom har likheter med mig. Olyckan som Madde råkar ut för är baserad på den vinterdagen då jag gick omkull med Patch, krossade käken och närapå dog. Min allra hemskaste mardröm när jag låg på sjukhuset var att mamma och pappa skulle sälja Patch. Det första jag sa när jag kvickande till och kunde få fram något var, "det var inte Patchs fel".

Jag fick en stallplats hos "Torparn" som bodde på Lundsgård vid Lundsjön. Vi var fem stycken som hade våra ponnyer där. Vi hade inget rinnande vatten utan fick hämta nere från sjön. På vintern högg vi upp en vak i isen - lite tufft för en tolvåring! Men vi busade mycket också. Det var isgallopper och kapplöpningar, vi byggde hinder och tränade tillsammans. Vi red till granngården, Erstavik och hakade på gänget där. Ja, ni som har läst Rackastallet och böckerna om Myggan känner säkert igen er nu. Miljön i de böckerna är hämtade från Lundsgård, Torparn var vår Torpare. Santos var den hästen som jag drömde om att få rida. Han blev inte min som han blir Myggans i bökerna. Men det är ju det som är härligt med att skriva. Som vuxen kunde jag ge mig själv den hästen jag längtade efter.